Hoeveel honing leveren de kleincellige bijen?

a

Dit is een zeer speciaal onderwerp.

Degenen die tegen ons zijn, met welke belangen dan ook, bewerenopenlijk dat onze bijen GEEN honing zouden leveren.

Daarom kwam ik op het idee mijn collega's op het Engels-sprekende forum te vragen, wat hun honingopbrengsten zijn. Allemaal imkers die werken met kleincellige bijen.

Natuurlijk, een extreem hoog rendement is geen selectiecriterium bij onze bijenteelt en we hadden ook de laatste jaren, vanwege het slechte weer en natuurlijk door het proces van aanpassing van de bijen en hun eigen inspanningen tegen de ziektes, minder opbrengsten.

Overal sterven bijen, hoewel ze worden behandeld en die van ons, die nooit werden behandeld, kunnen zich ijverig vermenigvuldigen. Twee jaar geleden waren er 160 volken, afgelopen jaar 220 en nu heb ik er meer dan 300.  En die leveren nu honing.

Hier is een buitengewoon voorbeeld: - Erik uit Zweden vertelde me van een volk dat hemniet minder dan 200 kg leverde - te zien op de foto - dit is natuurlijk een uitzondering en hij zei dat hij heel slechte jaren heeft gehad met 13 kg gemiddeld per volk en zeer goede jaren met 100kg per volk. Normaal is dat 40 kg. En dat zonder kunstmatige voeding.

a

- Dee Lusby verteld iets vergelijkbaars.In Arizona bestaat het probleem dat er meerdere jaren achter elkaar geen regen kan vallen. Maar als het regent, zijn 40kg per volk normaal en met goede volken is 100 kg geen probleem.

- Mike Palmer in Champlain Valley, Verenigde Staten heeft  41 ton honing geoogst van 750 volken kleincellige bijen. Dit is 55 kg per volk.

- Michael Bush , SO Nebraska, Verenigde Staten zegt dat er heel slechte jaren zijn zonder opbrengst en uitstekende jaren met een "gemiddelde" van 100kg per volk. Maar meestal ligt het tussen de 10 en 50 kg per volk.

Wat denken jullie? Leveren kleincelligge bijen honing of niet?