Koninginnenteelt

a 

Om te beginnen - er zijn een aantal geldige kritieken op ons werk.
Een daarvan is de koninginnenteelt. Al 100 jaar geleden zei Rudolf Steiner, dat als we zo doorgaan met koninginnen telen, de bij, over 100 jaar, onvruchtbaar zal zijn. En hij zat niet helemaal verkeerd. Hoe dan ook, er komen steeds meer problemen en we moeten ons snel aanpassen aan de nieuwe situaties en snel de genetica van veel van onze bijenkasten veranderen.
Ik moet dat niet veel langer doen en Dee is er al enige geleden tijd mee opgehouden.

Ik zal nu een paar dingen vertellen, waarvan een paar mensen zullen zeggen dat ik gek ben, omdat je het gewoon niet kan geloven, maar ik heb het uitgeprobeerd en het werkte precies zoals Dee me vertelde.

Ik heb al gezegd - het is heel simpel - we moeten de volken vermenigvuldigen, die zich beter verdedigen tegen de ziekten en degenen die minder goed in staat zijn om daarmee om te gaan, moeten we elimineren. Dat wil zeggen niet doden, maar je moet het gezondheidsprobleem oplossen, dan onmiddellijk de koningin vervangen door een, die we hebben geselecteerd op bepaalde criteria.
Dus moeten we koninginnen kweken, maakt niet uit hoe, want er zijn vele manieren. Ik gebruik vaak het Cloake boord, maar het mag ook anders.

De truc die door Dee wordt toegepast, wordt kort als volgt uiteengezet:
Dee zoekt niet de oude koningin op, maar bootst het proces van een Supercedure koningin in een kast na. Hiervoor kweekt ze maagdelijke koninginnen, die geen geur hebben, dat is de belangrijkste factor. En ze zet ze in de kast met behulp van rook in een stressvrije situatie. Ik kon het niet geloven, deed het vele malen en kan zeggen dat het voor 90% werkt. De nieuwe koningin wordt aanvaard, wordt bevrucht en de oude - niemand weet wat er precies gebeurt, we hebben het vaak besproken, verdwijnt.

De vraag is: hoe krijgen we geur-vrije maagdelijke koninginnen?

We beleggen de koninginnendoppen en wachten tot de doppen zijn gesloten.

a 

Zeer belangrijk is mijn ervaring dat we het volk, dat de doppen bouwt met veel honing voeren. De cellen zijn vrij lang en er is genoeg koninginnengelei in de doppen achtergebleven. Ik voer elke dag een pond honing, op de ramen en bovendien nog in een voerbak. En de andere truc om ze de eerste dag veel doppen te laten aannemen is het raam met geënte cellen zeer dicht op de andere ramen te hangen en na de eerste dag pas op de juiste afstand te plaatsen (zonder afscheiding).
Wij enten niet met water, maar met veel koninginnegelei, verdund met water –de een dag oude maden zwemmen in gelei.

 

a 

 

Als nu de koninginnendoppen zijn gesloten, zetten we ze in dunne glazen buizen met platte bodem en vervolgens in de broedstoof.

Ik kocht een goedkope, maar zeer goede broedstoof waarin ik een weerstation sensor plaatste die vocht en temperatuur bewaakt en een alarm heeft.

a 

Daar lopen de koninginnen uit, rusten eerst een paar uur, meestal op de rug en dan kunnen we ze inbrengen in de geselecteerde bijenkasten.
Zo kunt u prachtig bekijken of deze baby’s u bevallen en je kunt ze in leven houden, zelfs tot 24 uur, of langer. Dit zijn baby's, je moet ze voeden, schoon houden, te drinken geven, enz. Maar het is het beste om ze meteen te gebruiken als ze wakker worden. Dit kan vaak stressvol zijn voor de imker om ​​een paar keer 's nachts op te staan om ze te controleren.

a 

Maar het belangrijkste is NOOIT de maagden aanraken met de vingers, want ze nemen de geur op.

Nu komt een andere truc.
Ik weet niet of u ooit in de nacht in uw volken hebt gewerkt. Dit werkt goed met rood licht, wat door de bijen niet kan worden gezien. Ik heb een hoofdlamp met rode lamp en rood glas, open de kast en de bijen blijven absoluut rustig. Ze kunnen ons niet zien (zodat je de wildste volken kan openen en zelfs de koningin zoeken - maar pas op de bijen lopen overal, bij voorkeur in de bak onderin op de bodem).
Ik berook soms met de roker door het vlieggat totdat het volk door het geopende deksel komt. Dan bevrijd ik de maagd uit de glazen buis, en zet haar zonder haar aan te raken, op een plaats waar ik vermoed, dat de oude koningin op dat moment niet aanwezig is. Sluiten - klaar. Het belangrijkste is, dat de bijen niet gestrest zijn en we kunnen waarnemen dat de maagd rustig inloopt, de bijen haar aanraken en klaar.

 a

Je gaat het niet geloven, ik geloofde het ook niet, maar ik heb het geleerd. Probeer het gewoon eens :-)

Mijn zoon Luca heeft een video samengesteld waar Dee op het einde ook verschijnt:
Het is in het Spaans, maar je kunt heel veel zien.


 

Video van Michael Bush over koninginnenteelt en selectie