Hulp van poedersuiker

 a 

Je kunt eigenlijk alle chemische stoffen en ook  zuren of thymol enz. weglaten als je maar weinig bijenvolken hebt. Natuurlijk doel ik dan op het probleem van de Varroa. En nogmaals heel duidelijk – wij maken daar geen gebruik van. Het enige wat wij voorstellen is wanneer de eerste herfst na de overstap naar kleine cellen varroa problemen optreden, omdat de bijen nog niet hebben geleerd zich te verdedigen, we terugvallen op poedersuiker.

Het gaat als volgt: Je moet de poedersuiker zelf maken, maar dit is heel simpel. Gekocht poedersuiker bevat zetmeel en is schadelijk voor bijen.

Je neemt een elektrische koffiemolen en maalt  normale suiker. Maar neem rietsuiker, omdat de suiker die wordt geproduceerd uit suikerbieten, waarschijnlijk Nikotinamide bevat. En deze gifstoffen zijn zo giftig dat een theelepeltje dat wordt opgelost in een tank van 1.000.000 liter water voor de bijen dodelijk is. Dit betekent dat de zaden van suikerbieten behandeld zijn met dit insecticide en vervolgens zit er in de suikerbiet nog zo'n hoge doses dat die kritiek zou kunnen zijn voor de bijen.

Dan bereidt u uw bijenkast vóór. Hij heeft eigenlijk alleen maar een varroabodem nodig met een goed sluitende lade waar de mijten op kunnen vallen. Geen vaseline, niets. U opent de kast en verdeelt op iedere volk 200g versgemalen poedersuiker bovenop de bak, met de veger verdelen, sluiten. Klaar.

Na tien minuten de lade met de gevallen suiker en mijten er uit halen. De lade moet goed sluiten anders kunnen de bijen erbij en de mijten klimmen weer op de bijen. Ongeveer 1/3 van de Varroa zit op de bijen en 2/3 in het broed.

Door de behandeling met poedersuiker valt de helft van de Varroa die op de bijen zit naar beneden. Dit betekent dat je 1/6 van alle varroa uit de kast verwijderd. Als de belasting binnen de perken blijft kunt u met één behandeling per maand het aantal Varroa gelijk houden.

Kijk eens naar dit artikel, omdat het daar wetenschappelijk is uitgeprobeerd en ik heb het in het begin vaak gedaan, het werkt. Poedersuikerbehandeling

Sommigen zeggen dat het een negatieve invloed heeft op open broed – dat heb ik niet waargenomen. De meeste suiker valt naar beneden en de mijten glijden gewoon uit en vallen mee. De hele zaak duurt minder dan 2 minuten per volk. Als u veel mijten in de kast hebt, laten we zeggen 1000, dan moet je elke 2 dagen in totaal 10 keer dit toepassen totdat het  aanzienlijk verminderd is. Mijn ervaring met een bijenstal met een ongelooflijk sterke herbesmetting van buitenaf door stervende wilde volkeren (moeten er heel veel zijn geweest)  kon ik helpen met poedersuiker. Nu zijn alle wilde volken hier dood. Beangstigend - is het niet?

Hier kunt u zien hoe gemakkelijk en snel een poedersuiker-behandeling kan plaatsvinden. Het allerbelangrijkste is dat het geen stress veroorzaakt onder de bijen, dan kun je dit zo vaak toepassen als je wilt:

En in ieder geval geen onzin uithalen wat je kan zien in de video hieronder. Hieruit spreekt  absolute onwetendheid  en onkunde van de imker. Het is gewoon ongelooflijk hoe weinig invoelingsvermogen sommige mensen kunnen hebben: