Onbeperkt broednest

a 

Wij werken overal met dezelfde ramen en bakken waardoor alles uitwisselbaar is. En omdat we werken met een onbeperkt broednest, neemt het broednest in de loop van het jaar toe en wanneer de belangrijkste hoofddracht komt, wordt het vanzelf weer naar beneden gedrukt, omdat de bijen de honing vooral boven opslaan. Natuurlijk is een goede timing nodig, anders heb je grote volken zonder honing wanneer de hoofddracht niet samenvalt met de maximale grootte van het volk. Dit betekent dat we geen roosters gebruiken. We moeten alles vermijden wat de bijen niet willen – anders komt er stress en dat tast hun afweersysteem aan. Aangezien de kleincellige bijen een veel langere levensverwachting hebben dan de grootcellige bijen, 8 tot 12 weken, krijgen we zeer sterk volken en het poetsgedrag komt veel sterker tot uiting

Hier zien we twee video's, waar twee vrouwen in 10 dagen 700 volken afwerken. Een daarvan is Dee Lusby en de andere een vriendin van haar. Dit is de controle van de volken, een maand na de winterrust, in het voorjaar dus.

   

In de film zie je ze deze enorme volken afwerken zonder rook. Dit doet ze om de bijen in de bijenkasten niet te verschrikken, want er zitten al een aantal volken bij die zo sterk zijn dat ze een aflegger maakt van een hele bak. Als ze een volk ziet dat zo sterk is en te weinig broedruimte heeft, kijkt ze of er open broed in de bak zit en zet die op een andere plaats, als aflegger - ongeacht waar de koningin is. Dat moet allemaal vlot gaan. Op die manier worden alleen de volken afgewerkt, die veel te sterk zijn, de anderen krijgen meer ruimte om te voorkomen dat de koningin stopt met leggen. En nu komt het meest verbazingwekkende: Dee heeft het over volken met 120.000 bijen - en dat in het voorjaar. Ik heb het weer niet kunnen geloven en we hebben het gewoon geprobeerd. Het werkt ook hier op de Canarische Eilanden. Maar niet vanwege het warme klimaat, zoals de eerste gedachte is. In de bergen van Arizona is het ijskoud in de winter, veel sneeuw en veel graden onder nul. Ik heb enkele van die volken en zie dat deze bijen hun gedrag veranderen - ze zijn zeer zeker en het lijkt erop dat niets hen kan schaden.

Sommigen bekritiseren deze films en zeggen dat de bijen zo agressief zijn. Ik weet hoe het is als je 70 volken achter elkaar op een dag compleet moet openen en dat allemaal zonder rook te gebruiken - petje af – zo iets heb ik nog niet eerder gezien.