Over ons

Wij zijn een groep van imkers op een klein eiland in de Atlantische Oceaan, La Palma, en hebben samen 500 volken zonder enige behandeling tegen ziekten opgezet. Wij werken met de inheemse zwarte bij.

a

We laten in wat volgt slechts onze ervaringen zien, die we in de afgelopen negen jaar hebben opgedaan, nadat we het systeem van Dee Lusby uit Arizona, met zijn instructies, hadden gekopieerd.
Dus NIETS wat bij ons is ontstaan, alleen onze waarnemingen bij 100% kopiëren.
Er zijn verschillende benaderingen om ziekte-resistente bijen te kweken (niet alleen tegen Varroa, maar alle ziekten), maar het systeem van Dee Lusby is het enige dat kan bogen op 25 jaar ervaring, nu met tienduizenden volken wereldwijd. Sinds 2 jaar is bij onze bijen, tot onze grote verbazing, zowat alles gestabiliseerd en kunnen we nu zeggen dat het werkt. Maar altijd met de beperking dat we geen wijzigingen doorvoeren . Elk systeem werkt alleen vanwege de interactie van alle factoren en als we iets veranderen is het zeer waarschijnlijk dat er complicaties komen.

Op het vasteland van Spanje zijn er ook enkele mensen die werken volgens hetzelfde systeem evenals in Zuid-Amerika. De vraag is nu natuurlijk - Hoe werkt het?
Dit is te complex om snel te beantwoorden. Dit kan slechts stapsgewijs. Ik heb een aantal lezingen gehouden in Spanje en die duurden 4 uur en slechts een deel kon worden uitgelegd. Laten we bijvoorbeeld de Varroa noemen. Er is in de natuur geen enkel dier dat zijn gastheer doodt, maar de Varroa doet het. In Azië leeft de honingbij al duizenden jaren met de mijten zonder nadelige gevolgen voor de bijen en bij ons doodt ze hen.
Dus iets aan onze bijen of onze omgang met de bijen klopt niet. De situatie van de bijen Apis mellifera mellifera en gelijkaardige bijen is zeer zorgwekkend, hun immuunsysteem is zwaar beschadigd en ze zijn niet meer in staat om zichzelf op eigen kracht tegen de ziektes te verdedigen. Onze taak is dan ook om het immuunsysteem van de bijen te versterken en ze weer in harmonie met de natuur te brengen. Ik zie nu, na negen jaar dat we vaak onbewust, maar vaak ook doelbewust, fouten in het omgaan met de bijen maken en het resultaat is de huidige situatie van de bijen.

We moeten alles wat de bijen verzwakt en wat tegen hun behoeften is vermijden en we moeten dat versterken wat zij zelf nodig achten.

Deze website kwam tot stand met de hulp van enkele vrienden van kleincellige bijen. Eraan bijgedragen hebben:
Raul uit Kenia, Miguel Ángel uit Spanje, Florencio uit Chili, Marion en Erwin uit Oostenrijk, Ger uit Holland, Luca en Stephen van de Canarische Eilanden, BioAPI, club biologische imkers met kleine donkere bijen, La Palma, Canarische Eilanden.