In europa onjuiste 4.9 mm kunstraat op de markt

4.9 mm kunstraat op de Europese markt heeft verkeerde afmetingen

Er is een zeer ernstig probleem aan het ontstaan.

medidas erroneas

4.9 mm kunstraat van het bedrijf Muhr, Duitsland
5,0 mm x 5,0 mm x5, 3mm

cera_4_9_valle_pedroches

4.9 mm kunstraat van het bedrijf
Miel Valle de los Pedroches, Córdoba -
4,9 mm x 4,9 mm x 5,3 mm


Blijkbaar hebben de meeste imkers in Europa, die met kleine cellen hebben gewerkt, helemaal niet met  kleine cellen gewerkt.

Udo uit Keulen heeft 4,9 mm kunstraat besteld bij het bedrijf Muhr en heeft het volgende gemeten: 53mmx50mmx50mm

Ik heb enkele jaren geleden zelf ook kunstraat besteld bij verschillende leveranciers en ontdekte hetzelfde patroon.

Het enige alternatief in Europa om kunstraat van 4,9 mm met de juiste afmetingen te krijgen is op het moment bij een bedrijf in Zweden .

Adriano uit Italië deed een was residu test en het fluvalinaat kon alleen in een zeer lage concentratie worden gedetecteerd. Het is lager dan de ondergrens die wordt weergegeven in een Hohenheim onderzoek.

Als we het hebben over kleine cellen, dan praten we over het systeem van Dee Lusby en alleen daarover. Ze is 25 jaar geleden, door intensieve studie van oude bijenteelt literatuur, tot de conclusie gekomen dat we onze bijen, nu  al 100 jaar, op te grote cellen houden. Hun systeem is er op gebaseerd dat we gebruik maken van kunstraat van minder dan 4.9 mm en bovendien alle andere wijzigingen doorvoeren om ziekte resistente bijen te krijgen.

Aangenomen dat de celmaat die de Duitse imkers gebruikten rond 5.05 mm lag, dus met zogenaamd kleine cellen werkten, was dat slechts de eerste stap. Bij 5.05 mm verbeterde bij Ed en Dee Lusby het probleem van de varroa en de tracheale mijtenverdwenen. Maar de overige ziekten verminderden hun volken aanzienlijk. Pas na omzetting op 4,9 mm, verdwenen deze ziekten en bleven de verliezen beneden de 2%-drempel.


Daarnaast kwam ik er achter dat voor bijna alle volken er geen probleem was om 5,1 mm kunstraat uit te bouwen. Maar naar 4.9 mm slaagde maar een op de honderd in het begin. Dat was zonder de hulp van kunststof kunstraat, waarmee het veel sneller gaat.

Onze celmaten liggen nu tussen de 4,8-4,85 mm. Dit bereiken we door de kunstraat nog steeds erg warm van de pers te halen, waardoor ze vervolgens langzamer krimpen.

Hoe de grootte van de cellen te meten?

De beste manier om de celgrootte te meten, is 10 cellen meten en het resultaat door een factor van 10 delen. Men moet dat doen in alle drie richtingen. Alle 3 maten moeten kleiner zijn dan 4,9 mm.

Ik wil nogmaals herhalen dat ik niemand wil overtuigen om kleine cellen te gaan gebruiken. Dit is van geen enkel nut als men nalaat al het andere ook te doen. Ik wil gewoon laten zien dat dit een (van de vele) manieren is om ziekte-resistente bijen te krijgen. 

messen von zellen

Ik herhaal nog eens kort wat zo'n klein verschil van 1,5 tienden van een millimeter voor de bijen uitmaakt:
"Ed en Dee Lusby (Ed was de echtgenoot van Dee en helaas onlangs overleden, Dee zegt door te veel stress - Ik begrijp wat ze bedoelt) begonnen ze in de jaren '80, na een intensieve studie van oude bijenteelt literatuur, hun 1000 volken over te zetten op 5,05mm celgrootte. Omdat ze het hele jaar door met vier bakken werken, moesten ze 40.000 ramen opnieuw van was voorzien. Ongelooflijk! Voor 2 personen! Ze waren echter zo overtuigd van wat ze in de literatuur hadden gevonden en geloofden dat de cellen die werden gebruikt te groot waren voor de bijen. Ze hadden ook geen enkele vorm om deze kunstraatmaat te maken, maar het lukte hen om de eigenaar van het bedrijf Dadant te overtuigen voor hen een met de hand gegraveerde pers te maken! Puur avontuur.
En toen zij hun bijen op 5,05 mm hadden zitten, was het probleem met de varroa opgelost, maar de overige ziekten decimeerden hun volken toch steeds meer en meer. Ze besloten om nog eens alles weer over te schakelen, nu op 4,9 mm en ziedaar, de ziekten verdwenen. En dat bleef zo tot vandaag. Vandaag heeft Dee weer 1.000 volken, zonder enige behandeling en dat al 25 jaar.
En nogmaals niet alleen de grootte van de cel, maar vele andere factoren moeten worden veranderd, maar zonder de verandering in celgrootte, is het niet mogelijk.
Dit betekent dat anderhalf tienden van een millimeter bijen geholpen hebben om zich te verdedigen tegen de ziektes. Alles bleef vervolgens onder de drempel van 2%.

En nu wordt vanuit Duitsland gerapporteerd dat het overzetten van volken op 4,9 mm niet hebben geleid tot de gewenste resultaten. En nu vraag ik me af waarom niemand een meetlint heeft genomen en gewoon de celafmetingen heeft nagemeten.
Dee Lusby beschrijft nadrukkelijk herhaalde malen op hun website dat de cel grootte van minder dan 4,9 mm in alle drie richtingen moet zijn als je hun kleine cellen systeem met succes wilt toepassen.

Ik wil nog een korte vergelijking maken.
De afgelopen week hielden de remschijven van mijn oude Land Rover ermee op. Ik nam de zaak uit elkaar en zag dat de lagers waren versleten. Nu moest ik dus nieuwe hebben en mat ze op. Ik had een lager met 119,73 mm buitendiameter nodig. Dit zijn oude Engelse  maten. Ze hadden er een met een diameter van 120mm, maar daarmee was ik niet geholpen.
Hetzelfde is het geval als we te grote cellen gebruiken bij systeem Dee Lusby.

Nu terug naar de standaard kunstraat  die er te koop is.
Neem een meetlint en meet uw kunstraat in de 3 richtingen, telkens 10 cellen.
En tot onze verbazing, alle te koop zijnde standaard kunstraat is in een richting langer.
Bijvoorbeeld 5,4 mm x 5,4 mm x 5,7 mm
Waarom?
Dit komt omdat de was wordt gegoten met een rolpers en daardoor wordt uitgerekt in de draairichting van de wals. En de kunstraat persen produceren daardoor deze kunstraat.
Dus hebben we tot 3/10 aan fouten of meer in al onze bijenkasten. En 0,15 mm was bij Dee het moment dat de ziektes verdwenen. Volgens mij is dit een zeer grote stressfactor voor de bijen, waarom hebben ze anders een zeshoekige cel? Alleen op deze accurate manier wordt de ruimte het best verdeeld.. "

Een verzoek aan degenen die met kleine cellen werken. Gelieve uw kunstraat op te meten in de drie richtingen en aan ons door te geven.