Hulp van plastichoningraten

Met deze ontwikkelde kunststof raat, is het zeer eenvoudig binnen enkele weken normale bijen te wennen aan kleine cellen. Deze 4.9 mm maat is noodzakelijk, zodat de bijen zich zelf tegen de ziektes kunnen verdedigen zonder het gebruik van chemicaliën.

Hier beschrijven we hoe de plastic raten worden gebruikt.

Zonder het gebruik van deze ontwikkelde kunststof raten kan dit proces jaren duren. Zij kunnen binnen korte tijd door kunstraat worden vervangen, zodra de bijen hebben geleerd om deze celgrootte zelf uit te bouwen.

We zeiden al eerder dat het in principe zo is dat een bij die uit een kleine cel komt, waarschijnlijk dezelfde grootte ook kan bouwen. De plastic raten hebben precies een celgrootte van 4,9 mm. De wanddikte is veel groter dan die van wasraten. Hiermee bereiken we dan ook niet de dichtheid die we hebben met 4,9 mm raten van was en ook de afstand tussen de raten is veel groter dan 33mm. Maar dat is niet van belang, omdat we deze plastic raten alleen maar gebruiken om de bijen in een relatief korte tijd aan de kleine cellen te wennen. De plastic raten vervangen we zo spoedig mogelijk door 4,9 mm kunstraat.

Adriano uit Italië heeft een andere fabrikant gevonden, die eveneens, denk ik toevallig, 4,9 mm plastic raten produceert.

Hier de ervaringen van Adriano met foto's van de twee plastic raten - HSC en Rovergarden

a

a

a

a

a

a

 

Het lijkt erop dat ze van goede kwaliteit zijn en voor ons werk kunnen worden gebruikt. Adriano merkte op dat verschillende imkers er daar mee werken en dat het werkt.
Een verschil is dat de celdiepte groter is dan bij de HSC
Hoe de bijen daarmee omgaan kam men mooi zien op de site van Adriano.

Hier zie je boven een HSC en daaronder een Rovergarden:


 


-------------------
De plastic raat HSC wordt nu verkocht door dit bedrijf in de VS

Simpson Bee Supply
15642 Tiger Valley Road
Danville, OH 43014
Tel: 740-599-7914
http://www.simpsonsbeesupply.com/
op pagina 4 hieronder staat de plastic raat HSC
http://www.simpsonsbeesupply.com/BEECAT_2011.pdf

----------------------------------

Homepage van de HSC plastic honingraat: http://www.hscframes.com/

-------------------------------------

Rovergarden in Italië:

  ROVER TUIN Via Boccaccio 11-21023 Besozzo
  Tel: 0332-970.000 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  Italia