De verduidelijking van de goede weg

We kopiëren hier op een klein eiland in de Atlantische Oceaan, La Palma, sinds 11 jaar, het behandelingsvrije systeem voor het houden van bijen van Ed en Dee Lusby, Arizona. Tot onze eigen verbazing, werkt dat sinds een paar jaar veel beter dan we ooit hadden gedroomd.

Nu is de vraag hoe dit systeem, dat waarschijnlijk in de wereld het enige is met meer dan 25 jaar ervaring, kan worden toegepast in de Centraal-Europese situatie.

De laatste tijd, hoort men links en rechts kritiek die zegt "ja, met uw ongerepte natuur, ver weg van andere, vreemde volken is dat makkelijk, maar bij ons kan dat niet op die manier."
Ten eerste kan men dit zo niet zeggen omdat nog niemand dit systeem volledig heeft geïmplementeerd in Centraal-Europa. Er zijn een aantal imkers die hun bijen goed op kleine cellen houden, maar de rest van het systeem niet uitvoeren.
Ten tweede moet ik melden dat de overstap hier zeker niet gemakkelijk was. Het was een groot gevecht met veel verliezen.

En waarom verliezen?
Dat ging om twee belangrijke punten.
Te eerste heeft niemand met het feit rekening gehouden dat als de bijen alleen zouden worden gelaten, zonder behandeling, ze ook eerst hadden moeten leren met de onvermijdelijk komende crisis om te gaan. Als ze dit onder de knie krijgen, dan is het mogelijk dat ze het verder alleen kunnen redden.
En ten tweede moeten de imkers eerst leren hoe te reageren op een dergelijke crisissituatie en hoe hij sowieso met bijen om moet gaan, die op zichzelf zijn aangewezen.
Ik kan alleen maar mijn ervaring beschrijven, dat de manier van imkeren volledig afwijkt van wat er eerder werd gedaan. De bijen veranderen hun gedrag!

In essentie, bestaat het systeem van Ed & Dee Lusby eruit dat men alle mogelijke stressfactoren bij de bijen weghaalt. Stress verzwakt het immuunsysteem en ziekten zijn het resultaat. Stress zijn bijvoorbeeld grote cellen, verkeerde opstelling van de raten, behandelingen met zuren, met chemie, met essences, zwerm preventie, reizen, darrenbroed verwijderen, verkeerde hoeveelheid darrenbouw, geen bijenvriendelijke teeltpraktijken en selectie, kunstzwermen maken na de honingoogst, enz., enz.
We zijn ons er vaak niet van bewust dat de gebruikelijke manier, die ook in het algemeen wordt erkend, in principe tegen de bijen is en knaagt aan haar immuunsysteem.

Daarbij komen in Centraal Europa, de vervuiling, de monocultuur en vooral de hoge dichtheid van de bijen. Het wordt duidelijk dat je bijna in een uitzichtloze situatie zit.

Toch ben ik ervan overtuigd dat kleincellige bijen met dit systeem, zelfs bij zulke omstandigheden een grote kans hebben. Maar daarvoor is het noodzakelijk een haalbare weg te ontwikkelen. Het begin was het nieuwe concept , maar we moeten dat samen verfijnen.

Om dat samen uit te kunnen werken, zullen we een nieuw forum beginnen.

Een ander probleem dat ik zie is dat veel nieuwelingen willen beginnen met kleincellige bijen.
Ik gebruik hier altijd een vergelijking:
We hebben hier in de bergen op 2500m astronomische telescopen van het meest moderne technologische niveau. Als nu de elektronische besturing kapot is, haalt men er dan een eerstejaars elektricien bij die stopcontacten kan aansluiten, of heeft men een specialist nodig? En dat geldt ook voor het systeem van Ed & Dee Lusby. Al meer dan 30 jaar wordt er door allerlei bijeninstituten over de hele wereld geselecteerd op varroa-resistente bijen. En waar zijn de resultaten? Er kwam niets uit, behalve een paar volken die ergens bij toeval overleefden, niets waarop men een imkerij kon bouwen, zonder te hoeven behandelen. Maar het systeem van Ed & Dee Lusby functioneert op veel plaatsen in de wereld en dat al 25 jaar. Maar dat is bijenhightech en als de nieuweling moeite heeft om de koningin van de werkbijen te onderscheiden, dan moeten we heel duidelijk maken – Zo gaat dat niet!
Dus moeten we voor de nieuwelingen ook een haalbare route uitstippelen, zodat ze stap voor stap ook op de goede weg komen. Het enorme voordeel voor beginners is dat ze niet vooringenomen zijn, want iedere ervaren imker schijnt te denken dat zijn weg de beste is (daar hoor ik ook bij )

We zullen deze verduidelijking van onze tocht in ons nieuwe forum voor elkaar krijgen. Daarom vraag ik om wat geduld, want dat moet goed worden doordacht en georganiseerd, anders ontstaat er weer een puinhoop als op het oude forum waar alle orde onder ging in een wirwar van berichten.

We proberen om nieuwe, levensvatbare en bewezen manieren te laten zien en we zullen alleen succesvol zijn als de imkers die meedoen, met volledige inzet proberen het systeem van Ed & Dee in realiteit om te zetten. En geen halve maatregelen. Voor diegenen adviseer ik in alle ernst, de vingers van de kleine cellen te laten, omdat ze schipbreuk zullen leiden.
Alles of niets is het motto!