Waarom geen natuurbouw

Natuurbouw zou natuurlijk het beste zijn, maar ik ken geen enkele imker in Europa die werkt met natuurbouw zonder te behandelen.

a

Men moet dan stap voor stap te werk gaan

100 jaar grote cellen is een zeer lange tijd en we moeten de bijen eerst een deel van wat ze zijn vergeten leren om zich met succes te kunnen verdedigen. En daarvoor hebben we de 4,9 mm cellen in het begin nodig, dat is blijkbaar de dimensie waaronder ze weer in harmonie met de natuur komen. Stel je gewoon eens voor dat de kleinere bijen in kleinere bloemen kunnen vliegen, waardoor dus ook de samenstelling van propolis, stuifmeel en nectar anders is. Propolis is de geneeskunst in de kast en wanneer de samenstelling goed is, is het natuurlijke effect veel beter. We moeten dus eerst de bijen weer wennen om klein te bouwen, wat een paar jaar duurt en dan kunnen we ze weer vrij laten en laten bouwen zoals ze dat willen. Er zijn er een aantal in onze groep die het doen, maar niet eindigen voor we zijn begonnen. (Foto D. Murrell v)

Michael Bush heeft denk ik de meeste ervaring hiermee.

Dus dan bouwen de bijen zoals het moet en je hoeft ze niet meer te behandelen.

Zoals ik al zei, ik weet in Europa niemand die werkt met natuurbouw en niet behandeld. Ook zijn er een aantal die werken met kleine cellen, maar essentiƫle zaken weglaten en daarom moeten behandelen.

De zuren zijn eigenlijk net zo slecht voor de bijen als de andere chemicaliƫn - ze branden gaten in het chitinepantser van bijen, die dan natuurlijk vatbaar voor ziekten worden. Erik uit Zweden vertelde dat de bijen als de Varroa aankwam, tot 20.000 mijten per volk overleefden zonder aan het DWV virus (virus gedeformeerde vleugels) ten prooi te vallen. Daarna begonnen zij te behandelen met zuren en het resultaat was dat ze daardoor de bijen zodanig verzwakten dat al bij 1000 of 2000 mijten gedeformeerde bijen verschenen.

Het interessante is nu dat in Spanje de resistentie tegen het DWV virus toeneemt(volgens Dr Fernando Calatayud, bioloog, Valencia, Spanje). Daar wordt niet behandeld met organische zuren tegen Varroa-mijten, maar in Zweden wordt het uitsluitend gebruikt.Dit betekent dat zeer waarschijnlijk door het gebruik van zuren, de weerstand tegen het DWV virus afneemt. Dit lijkt logisch als je bedenkt dat deze gaten vreten in het chitinepantser van de bijen.

Zo zien we dat dit alles veel te maken heeft met stress en dat door de chemie het immuunsysteem enorm wordt verzwakt.

Hier een recept voor succes met de kleincellige bijen.