Studie over het telen van varroa resistente bijen (Erik Österlund)

a

Duitse vertaling van het onderzoek van Erik Österlund over varroa resistente bijen

(vertaald door Marion E.)

Nu wil ik u dichter bij een zeer interessante en zeer nuttige studie over ziekte-resistente bijen brengen. Zoals al vermeld, is Erik uit Zweden, een van ons die de meeste ervaring heeft in het omgaan met kleincellige bijen. De linkerpersoon op de foto is Erik Österlund , die naast hem een mij onbekende Texaan!, dan Ed Lusby, de grondlegger van ons systeem en Hans-Otto Johnson, Noorwegen, met 600 kleincellige bijenvolken.

Erik kwam in de jaren '90 op een briljant idee. Op dat moment waren er wereldwijd al een aantal imkers die het was gelukt resistente bijen te telen. Hij schreef nu naar deze collega’s om hen zijn ervaringen te vertellen met het verzoek om hun ervaringen ook aan hem te vertellen. De achterliggende gedachte was dat als het allen was gelukt, of gedeeltelijk gelukt om bijen te telen die zich zelf verdedigden tegen ziektes, dan moet in al deze teeltwijzen waarheid zitten. Toen was het internet niet zo wijdverbreid als nu en deze imkers hadden weinig contact met elkaar - dus waarschijnlijk had ieder het op zijn eigen manier bereikt. Erik zei dus - als we alle verschillende ervaringen samenvatten, moeten we in staat zijn om samen voor iedereen zeer nuttige richtlijnen op te stellen om zelf resistente bijen te krijgen. En deze samenvatting bestaat sinds 2004 - en wie kent ze? Bijna niemand! Op een of andere manier lijkt het mij dat ze het niet willen weten. Hier kunt u de studie lezen - in het Engels en hier in  het Duits.

Ik zal kort samenvatten waarover het gaat - De volgende tips geven we hier:

  1. Alle volken op de stand met dezelfde methode (geen grote en kleine mix)
  2. De volken op de stand zo ver mogelijk van elkaar plaatsen om vervliegen te voorkomen
  3. Niet meer dan 6-12 volken per stand vanwege het domino-effect
  4. Er op letten dat vreemde volken, die grote hoeveelheden varroa zouden kunnen overdragen, ver weg zijn
  5. Geen chemicaliën gebruiken in de volken, omdat men slechte volken moet kunnen laten sterven (later schrijf ik, we kunnen ze ook redden zonder chemicaliën, maar moeten de slechte genen uitroeien - direct de koningin uitwisselen tegen een geselecteerde koningin)

  6. Broedafname bij probleemvolken om herbesmetting van de andere te vermijden
  7. Ervoor zorgen dat de microfauna in het volk niet wordt verstoord
  8. Alleen niet-verontreinigde was gebruiken
  9. Zoveel mogelijk honing in de kast laten voor de winter

Mijn opmerking: En let op - dat allemaal voor de start van de conversie. In de loop der jaren wordt dat heel anders en veel eenvoudiger. Dan gaat het over het belang van selectief telen. Je moet een of andere methode gebruiken om de volken die zich verdedigen tegen varroa af te scheiden van degenen die zich niet zo goed verdedigen. Daarvoor zijn er veel verschillende manieren - bijen die de mijten afknagen, SMR, enz. enz. er worden verschillende methoden beschreven.

Dat wil zeggen, de goede vermeerderen en de slechte weghalen (Het probleem oplossen vervolgens de koningin vervangen, geen slechte oppeppen)

Ik heb het ook aan het begin met bevroren broednesten gedaan, maar nu kan ik zeggen dat het selecteren na het verschijnen van het kaalkoppig broed het beste is - maar daarover later meer. (Merk op, dat was mijn mening en staat niet in het verslag van Erik)

Terug naar de studie: Nu een eenvoudig recept voor de beginner:

  1. Het lijkt dat de kleine cel een noodzakelijke basis is, zoals blijkt uit de verslagen, hoewel het zeer kostbaar kan zijn voor bijenhouders
  2. Gezonde microfauna in de kast - indien niet beschikbaar bij andere imkers halen die al lange tijd onbehandelde volken hebben
  3. Elke poging gebruiken om residu-vrije was te krijgen
  4. Alle volken worden in een stand met dezelfde methode afgewerkt
  5. In het begin slechts 6-12 volken per stand vanwege het domino-effect, sterft een volk sterven ze allemaal, zo ver mogelijk weg van andere standen – indien mogelijk meer dan 3 km. Samenwerken met collega's om een goede rasselectie en genetische diversiteit te krijgen, als je minder dan 100 volken hebt (broeder Adam)

  6. Meer bijenstanden zo ver mogelijk weg van andere vreemde volken
  7. Het opzetten van een centrale stand met de beste volken en de slechtere verder weg. In het centrum copuleren de koninginnen

Tot dit punt de teeltselectie en het opzetten van de volken.

Hier is een recept voor succes met de kleincellige bijen.