Bijenwas

Het grootste probleem is dat decennialang allerlei chemicaliën zijn toegepast in onze bijenvolken, waardoor vrijwel alle was op de markt besmet is. En die kunnen we niet gebruiken.

 a

Fles bestrijdingsmiddel gevonden in oude bijenstand 
op een Grieks eiland

Residuen van bestrijdingsmiddelen in was ( studie door Erik Österlund) 

Tegenwoordig zijn er op de wereld nog maar een paar plekken waar er was is die vrij is van chemische residuen. Deze chemische residuen hebben op het leven van de bijen een verscheidenheid aan negatieve invloeden. In heel kleine hoeveelheden kunnen bijen daarmee omgaan, als ze verder sterk genoeg zijn. Vooral de (ingewikkelde, op elkaar inwerkende) synergetische effecten, dus deze wederzijdse beïnvloeding van de individuele  chemicaliën die worden gebruikt zijn moeilijk te hanteren of onder controle te houden. En nog moeilijker is het om een wetenschappelijk verantwoorde kennis van deze complexe chemische processen te verwerven. Ik denk dat het beste wat we kunnen doen is het streven om zo "schoon" mogelijke was te krijgen die vrij is van elke vorm van chemische stoffen. Het kan moeilijk zijn, maar het beste is alleen zegelwas voor de nieuwe kunstraat te gebruiken en raten waarvan wij aannemen dat zij zijn aangetast, door gezonde kunstraat vervangen. Een andere bron van vervuilde was, is was uit gebieden waar miticiden (mijtendodende chemicaliën) worden gebruikt. Houd echter altijd andere mogelijkheden van besmetting in het oog.

Een ander probleem is dat een fatale fout is ontstaan in de kunstraat die wordt verkocht.a

Om dit te verklaren, moet ik terug gaan. Ed en Dee Lusby (Ed was de echtgenoot van Dee en stierf helaas onlangs, Dee zegt door te veel stress - ik kan dit begrijpen) begonnen zij in de jaren '80, na een intensieve studie van oude bijenteelt literatuur, hun 1000 bijenvolken op 5.05mm over te zetten. Omdat ze het hele jaar door werken met vier bakken, moesten ze 40.000 ramen opnieuw uitrusten. Ongelooflijk! Voor 2 personen. Ze waren zo overtuigd van wat ze in de literatuur hadden gevonden en geloofden dat de cellen die werden gebruikt te groot waren voor de bijen. Ze hadden ook geen enkele vorm om deze kunstraten te maken maar waren in staat om de eigenaar van het bedrijf Dadant te overtuigen. Hij maakte voor hen een rol van staal, met de hand gegraveerd! Puur avontuur. En toen zij hun bijen op 5,05 mm hadden, verdween geleidelijk het probleem met de Varroa en het probleem van de tracheale mijt, maar de overige ziekten decimeerden hun volken meer en meer. Ze besloten om alles weer om te schakelen, nu tot 4,9 mm en ziedaar, de ziekten verdwenen. En dat bleef zo tot vandaag. Vandaag heeft Dee al bijna 25 jaar bijna 1.000 volken, zonder enige behandeling.

En ik moet herhalen dat niet alleen de grootte van de cel, maar vele andere factoren moeten worden veranderd, maar zonder de verandering in de celgrootte zal het niet lukken.

Dit betekent dat 1.05mm de bijen hielp zich te verdedigen tegen de ziekte. Alles bleef vervolgens onder de drempel van 2%.

Nu terug naar de kunstraat die wordt verkocht.

Neem eens een centimeter, en meet uw kunstraat in 3 richtingen, 10 cellen.

En tot onze verbazing is alle kunstraat die te koop is, zelfs bij geperste kunstraat, in een richting langer.

abijvoorbeeld 5,4 mm x 5,4 mm x 5,7 mm Waarom?

Aangezien de kunstraat wordt geproduceerd met een rol, wordt de raat gestrekt in de draairichting van de wals. En de kunstraat persen worden ook met deze kunstraten gemaakt. Zo hebben we in alle bijenvolken fouten in de celgrootte tot 3/10, of zelfs meer. En 0,15 mm was het breekpunt waarop de ziekten verdwenen bij Dee. Het lijkt mij dat dit een zeer grote stressfactor is voor de bijen, waarom hebben ze anders de zeshoekige cel? Omdat ze exact is en de ruimte het beste verdeelt.

Natuurlijk kun je zeggen dat de bijen ook niet helemaal precies bouwen, maar wat we doen door haar (en voortdurend) een foute maat aan te reiken moet zeer stressvol voor haar zijn. Dus nu ging Erik uit Zweden, een van ons met de meeste ervaring, een bedrijf in Zweden overtuigen kunstraat te produceren met exact de afmeting 4.9mm. Een ander voordeel is dat het illegaal is in Zweden om gifstoffen toe te passen in de kasten en dus de was vrijwel zuiver is. Adriano uit Italië deed een wasresidutest en er kon alleen fluvalinaat worden gedetecteerd in zeer lage concentratie. Het ligt lager dan de ondergrens die wordt weergegeven bij een Hohenheim onderzoek.

Het bedrijf met de 4,9 mm kunstraat in Zweden:
Kunstraat 4,9 mm

Natuurlijk is het het beste eigen zuivere was te gebruiken.

Kreeg dan van een kunstraatproducent, die goedkope silicoonkunstraatvormen verkoopt, te horen dat ik niet roomser zou moeten zijn dan de paus!!!

Maar voor de bijen, is het niet zo eenvoudig.

Toen heb ik een paar jaar geleden met BG, het bedrijf G. contact opgenomen om hem te overtuigen dat hij zijn 4.9 mm vormen die dezelfde fout hadden, die hij produceerde voor  Afrikaanse bijen, moest maken met kunstraat uit Zweden. Nu kunt u bij hem persen met de juiste maten 4.9 mm kopen. Er zijn ook enkele andere aanbieders op het moment.

Hier kunt u zien hoe we onze kunstraat met zelfgemaakte watergekoelde siliconen mallen  produceren. Met twee vormen maken we met tweeën ca. 80 kunstraatvellen per uur. Het probleem zijn de wasresten die in het waterbad verhit worden.

Doordat we de raat eraf halen als ze nog vrij warm zijn, gaan ze samentrekken en krijgen we maten tussen 4,8 en 4,85. Dit is ideaal voor geavanceerde kleincellige bijen. We hebben speelruimte en kunnen afhankelijk van de behoefte 4.9 of 4.8 gebruiken.

Let op!

ALLE kunstraat 4,9 mm die in Duitsland of elders in Europa wordt verkocht (behalve in het geval van het bedrijf in Zweden), hebben de aangegeven fouten.

En wees voorzichtig met "Biowas". Dit komt heel vaak uit Afrika (heeft eigenaardige geur), en aangezien de prijs van de was er veel hoger is dan van honing, worden er wilde zwermen afgevlamd om de was te krijgen. Ongelooflijk! En wordt vervolgens aangeboden als bio! Als we toch bezig zijn - hier kun je zien hoe je siliconen mallen en cement mallen zelf kan maken - alle 4,9 mm!

Gebruiken van eigen was

Nu heeft zich enkele maanden geleden een imker uit Saksen gemeld en biedt aan eigen was te persen met de maten 4.9 en 5.1 mm.
Dat zou geweldig zijn voor ons. Maar tot nu toe heb ik geen monster gekregen om het na te meten. Zoals we hebben gezien is voor de bijen een tiende millimeter een andere wereld en hangt het hiervan af of ze zich met succes kunnen verdedigen.

Nu heeft een collega me twee monsters, 4,9 mm en 5,1 mm gestuurd, afkomstig uit Saksen.

4.9 mm centrum panelen van Tek Diver uit Saksen

Ik vind het jammer om te zeggen dat onze verwachtingen weer niet zijn uitgekomen met de 4,9 mm kunstraat. Er zijn zelfs twee problemen te zien.
Ten eerste zijn de cellen te klein voor de beginner die net zijn bijen aan de
plastic honingraat heeft gewend. Ik heb 10 cellen gemeten in 3 richtingen en kreeg volgende afmetingen: 48,6 mm x 48,5 mm x 48,5 mm.
Hoewel de metingen in de drie richtingen op dit moment gelijk zijn,  er is geen rek in de ene richting, zijn deze cellen te klein voor de beginner. Ikzelf en
Dee Lusby gebruiken afmetingen van ongeveer 4.85 mm en dit is ideaal voor bijen die al zover zijn, maar in het begin zijn ze niet in staat dit uit te bouwen.

Het tweede probleem is dat de cellen de cel bodems en ook de celwand sterk vervormd zijn. Ik had zelfs problemen cellen te vinden die heel waren om deze te kunnen meten. Dit is onaanvaardbaar en betekent grote stress voor de bijen. We moeten er aan werken de nieuwe cel geometrie, die wordt aangeboden door Myron Kropf over te nemen. We gaan deze vormen maken, omdat gedetailleerde tests hebben bewezen dat voorkeur van bijen hiernaar uitgaat.

a
Klik op de foto om te vergroten

5.1 mm kunstraat van Tek Diver uit Saksen

Bij de 5.1 mm kunstraat ziet het er gelukkig anders uit. De cellen zijn er slechts weinig vervormd en de afmetingen 50,8 mm x 51,0 mm x 51,2 mm

Deze celgrootte wordt door bijna alle grote cel bijen aanvaard. Derhalve kunnen we deze voor de zogenaamde "honingvolken" gebruiken. Deze volken gebruiken we volgens het nieuwe concept ter ondersteuning van de kleincellige volken.

a
Klik op de foto om te vergroten

daarom:

de enige betrouwbare fabrikant op dit moment in Europa is het Zweedse bedrijf Biredskapsfabriken :
-> Zweedse kunstraat